Neen, het bedrijventerrein zal de ecologische waarde van de H. Polder verhogen. Net door een corridor te creëren met de bermen langsheen de ringweg (R1) wordt de H. Polder effectief verbonden met andere natuurgebieden langsheen deze ringweg. De H. Polder is dan niet langer een geïsoleerd groen eiland. Om deze verbindingsfunctie maximaal uit te spelen wordt de nieuwe weg d.m.v. een brug over de corridor geleid. Om zo min mogelijk migratie van fauna te hinderen.
Er komt een groene corridor van 14,5 hectare alsook wadi’s van ca. 4 ha. De aanleg en inrichting van deze corridor en wad’s is voorzien met streekeigen groen. Het ontwerp van de corridor en de wadi’s gebeurde in nauw overleg met Natuurpunt. Het onderhoud en beheer van de corridor en de wadi’s zal gebeuren door en/of in overleg met Natuurpunt.
Zoals voorzien in het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan) is tussen de Hobokense Polder en het bedrijventerrein een overgangszone van 30m breed. De Naftaweg zal op termijn verdwijnen en worden vervangen door een fietspad (fiets-o-strade). Langsheen de H. Polder worden enkel O&O-bedrijven voorzien. De zone voor productiebedrijven ligt (gezien van de H. Polder) achter deze O&O-zone. Deze opeenvolging van overgangszone, zone voor O&O bedrijven en productiezone is net om de mogelijke impact op de fauna en flora tot een minimum te bespreken.
Blue Gate Antwerp zet sterk in op biodiversiteit.
Zo moet de aanleg (spontane begroeiing) het groen in de corridor, de wadi’s én rondom de O&O-bedrijven worden aangelegd en onderhouden in afstemming met de H. Polder. Deze biodiversiteit zal zodoende ook bijdragen tot de natuurwaarde van de H. Polder.
De volledige hydrologische aanpak heeft een dubbel doel: enerzijds wateroverlast in Kiel, Polderstad en op het bedrijventerrein reduceren en anderzijds de waterrijke ecologie in de H. Polder versterken. De aanleg van wadi’s en aterbuffers in de corridor zal zodoende ook bijdragen tot de natuurwaarde van het natuurgebied.