Antwerpen 2de beste stad om te investeren

Antwerpen staat aan de top van Europese investeringsbestemmingen, dat blijkt uit de prestigieuze ‘European Cities and Regions of the Future 2020/21’

Antwerpen, een aantrekkelijke bestemming voor buitenlandse investeringen

fDI intelligence, het kenniscentrum van Financial Times rond buitenlandse investeringen nam dit jaar Antwerpen, en 318 andere Europese steden onder de loep. Speciale aandacht ging naar hun potentieel voor internationaal ondernemerschap. Antwerpen steeg dit jaar naar van de zesde naar de tweede plaats en is de enige stad uit de Benelux binnen de top 10.

Strategy award – de top 10 

 1. Glasgow
 2. Antwerp
 3. Manchester
 4. Hamburg
 5. Katowice
 6. Bordeaux metr. area
 7. Dusseldorf
 8. Lyon
 9. Frankfurt
 10. Kharkiv

Met deze award krijgt de stad duidelijk erkenning voor de internationale groei die zij de laatste jaren doormaakte. Ook het aantal start-ups en scale-ups is de laatste jaren verdubbeld. Maar ondernemerschap gaat niet zonder een vlotte bereikbaarheid. Antwerpen blijkt dan ook uit te blinken in connectiviteit.

Antwerpen, in verbinding met de wereld

Dankzij de haven staat Antwerpen in direct contact met de wereld. Dit maakt de stad heel toegankelijk. Daarom staat Antwerpen ook op de 5de plaats voor connectiviteit. Maar naast de haven, waar zo’n 900 bedrijven gevestigd zijn, en die overigens de tweede grootste van Europa is, zijn er ook vijf nabijgelegen luchthavens (in een straal van 90 kilometer), een sterk spoornetwerk en een uitgebreid wegennet. Wij beklemtonen liefst het watergebonden karakter en de verscheidenheid aan transportmodi die deze stad te bieden heeft.

Een uitstekende bereikbaarheid en een groot investeringspotentieel. Ook Blue Gate Antwerp geniet mee van de goede bereikbaarheid van de stad en de economische groeiversnellers. Bovendien wil dit bedrijventerrein bijdragen aan de internationalisering en aan de duurzame economie waar Antwerpen zich verder in ontwikkelt. Het is een echte voedingsbodem voor bedrijven die op zoek zijn naar én de connectiviteit en het eco-effectief ondernemend klimaat. Blue Gate Antwerp wil starters, KMO’s, kennisinstellingen en grote wereldspelers ondersteunen hierin. Door samen te werken kunnen we deze ambities waarmaken. Samenwerken werpt zijn vruchten af, en dat op verschillende gebieden:

 • Circulair ondernemerschap: wat een reststof is voor u is misschien een bronstof voor een ander. Blue Gate Antwerp gaat op zoek naar complementariteit tussen op het eerste zich uiteenlopende ondernemingen.
 • Innovatie: door samenwerkingen aan te gaan met kennisinstellingen, start-ups, toonaangevende grote ondernemingen op de site, in de stad en in de haven staan we sterker. Kennisdeling verhoogt de innovatiesnelheid.
 • Lagere kosten: om optimaal hernieuwbare energiebronnen in te zetten, restwarmte te gebruiken of andere vaak prijzige duurzame oplossingen te integreren betekent samenwerken schaalvoordelen. Door samen te leggen drukken we de kost.

bronnen:

https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/fDi-s-European-Cities-and-Regions-of-the-Future-2020-21-Winners

https://www.ondernemeninantwerpen.be/nieuws/antwerpen-de-2de-beste-stad-om-te-investeren-volgens-financial-times

https://www.businessinantwerp.eu/facts-figures-0