Welkom Amazon!

Amazon wordt de huurder van het AULA project op de site Blue Gate Antwerp. AULA is het acroniem van Antwerp Urban Logistic Accomodation en wordt gebouwd door Blue Gate Antwerp Building (BGAB).

De klimaatverbintenis van Amazon en de circulaire ambities van Blue Gate Antwerp vormen een sterke synergie, waarbij de toekomstbestendige infrastructuur en strategische, stedelijke locatie ten volle ingezet worden. De nieuwe site zal de eerste ontwikkeling van Amazon zijn in België en zal zowel het stadscentrum als de bredere Antwerpse omgeving bedienen.

Het gebouw zal bestaan uit een magazijn (5.764 m²), mezzanine (517 m²), kantoorruimte (2.157 m²) en een parkeergebouw (40.000 m²). Bopro neemt de rol van ontwikkelaar op en staat daarnaast ook in voor het project management. Zo is Bopro als projectmanager al betrokken van bij de definitie van het project en de ontwerpfase en hebben zij het vergunnings- en aanbestedingstraject begeleid. Momenteel is Bopro als projectmanager betrokken bij de effectieve uitvoering van het project. Gedurende deze verschillende fasen bewaakt Bopro ook het financiële luik via quantity survey en cost management.

Als duurzaamheidsconsultant begeleidt Bopro de duurzame strategie van het project door advies en inzicht te geven, life cycle assessments uit te voeren en als BREEAM assessor. Er wordt namelijk een BREEAM excellent certificaat geambieerd voor dit project.

Naast het feit dat het project ontwikkeld wordt op een gesaneerde brownfield, zijn er een aantal belangrijke project-specifieke duurzame aspecten. Zo wordt structuur van het gebouw via de Schelde geleverd naar de site waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert ten opzichte van een vervoer per vrachtwagentransport. Verder worden er maximaal PV-panelen toegepast, wordt het parkeergebouw ontwikkeld op 100% elektrische voertuigen en wordt er LED-verlichting voorzien. De gevel is circulair geconcipieerd met demontabele elementen. Het HVAC-systeem wordt gecontroleerd via een digitaal gebouwbeheerssysteem dat een comfortabele werkomgeving creëert en tegelijk onnodig energieverbruik vermindert. Het warmtenet van Blue Gate Antwerp zal het gebouw voorzien van warmte en het project wordt gerealiseerd met een hoogstaande luchtdichtheid (v50-waarde van 3,0 voor magazijn). Het project omvat meer dan 8.000 m² groene ruimte en een systeem om regenwater te verzamelen en te hergebruiken op de site.